Florall najaar 2022

©AVBS

Waregem, 23/08/2022

Florall-beurs:

Met een tachtigtal telers en een tiental deelnemende export- en toeleveringsbedrijven was Waregem Expo behoorlijk goed gevuld. Ook de bezoekers uit binnen- en buitenland vonden vlot de weg naar Florall, de beurs die het Vlaamse aanbod voor het komende najaar laat zien. De algemene teneur klonk positief, hoewel iedereen wat marge inbouwt in voorspellingen op korte termijn – vooral wat de ontwikkelingen in Oekraïne en de ermee samenhangende grondstof- en energieprijzen betreft.

Een professionele jury reikte opnieuw awards uit aan potentieel interessante nieuwigheden. Na een intense beraadslaging, waarin meerdere aspecten gewikt en gewogen werden, besloot de jury om bij de nieuwe variëteiten Sempervivum ‘Coconut Crystal Belsemmag1’ indica te bekronen met goud; Potentilla fruticosa ‘Citrus Tart’ haalde zilver en Fagus sylvatica ‘Verschuurfag1’ (Midnight Feather) kreeg brons.
De jury had in de categorie ‘Nieuwe concepten’ ook goud voor Hedge-on® van Meer Plant BV. Dit is een concept met voorgevormde bloeiende haagplanten, waarin twee nieuwe rozenselecties werden getoond op de beurs.

Samenstelling jury
• Lucien Verschoren, AVBS-vakgroepvoorzitter boomkwekerij
• Marc Verachtert, groenjournalist
• Surrender Roelands, PCS
• Dirk Ballekens, directeur Belgische Tuincentra Vereniging
• Willy De Geest, oud-hoofdredacteur Sierteelt & Groenvoorziening
• Bart Verelst, AVBS-consulent tuinaanleg

Categorie concept

Goud: Hedge-on® Pink, Hedge-on® White
Meerplant bv, Meer 

Dit concept bestaat er in om kant en klare voorgevormde haagplanten aan te bieden. Dit kan met groene planten, maar ook met twee nieuwe rozenselecties, de ene met witte en de andere met roze bloemen. Deze totaal nieuwe kruisingen zijn zeer gezond en geschikt om als haag te gebruiken. Dit zorgt er voor dat de klant onmiddellijk van zijn haag kan genieten, alsof die er al enkele jaren staat.
De jury vindt een kant en klare rozenhaag toch wel iets bijzonders. Er is potentieel voor terrassen, voor een groene gevel en ook voor een tegeltuin. Het formaat (55 x 20 cm) is dat van 2 stoeptegels. Positief is dat de rozen gezond en niet al te stekelig zijn en gedurende 4 maand bloeien, van onder tot boven. Het is onderhoudsvriendelijk, want de haag kan geschoren worden. De afmetingen zijn zodanig dat de koper het nog kan dragen (een handvat aan weerszijden) en de mini-haag nog in zijn wagen past.